Maistinės blakinės kalendros (Coriandrum sativum)- švarumas 99%, drėgmė iki 12%

cor

Prieskonio aprašymas

Blakinė kalendra – skėtinių šeimos, 20–120 centimetrų aukščio vienmetis augalas. Ji auga Viduržemio jūros pakraščiuose. Lietuvoje taip pat lengvai auginamas prieskonis.Blakinės kalendros šaknis plona, verpstiška, 60–70 centimetrų ilgio, stiebas stačias, cilindriškas, su smulkiomis vagelėmis, šakotas, tuščiaviduris. Žiedynas – ilgakotis, sudėtinis skėtis iš 5–15 dvilyčių smulkių žiedų. Kalendra pavadinta blakine todėl, kad žalias augalas ir nesubrendę jos vaisiai kvepia blakėmis.Blakinė kalendra žydi liepos ir rugpjūčio mėnesiais, o vaisiai subręsta rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Maistinės savybės

Prinokusiuose blakinės kalendros vaisiuose yra eterinių aliejų, azotinių medžiagų, krakmolo, cukraus ir kt. Eterinis blakinės kalendros aliejus naudojamas ne tik vaistų gamyboje, bet ir parfumerijoje. Riebiuosius blakinės kalendros aliejus naudoja muilo ir tekstilės gamyboje, o blakinės kalendros išspaudas sušeria naminiams gyvuliams. Blakine kalendra aromatizuojami duonos gaminiai, sausainiai, dešros, žuvies ir mėsos konservai. Kulinarijoje naudojami „kinzomis“ vadinami blakinės kalendros lapai ir sėklos. Daugelio Rytų šalių virtuvių blakinė kalendra – būtinas prieskonis.