Valgomieji lęšiai

Lens culinaris
  • Valgomieji lęšiai naudojami kaip maistiniai ir pašariniai augalai
  • Sėklose yra daug angliavandenių, iki 60 % (daugiau nei mėsoje) baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų, 1,3 % riebalų ir kt. medžiagų
  • Lęšiai – galingas antioksidantas. Šiuose ankštiniuose yra izoflavonų – medžiagų, mažinančių vėžinių susirgimų riziką
  • Lęšiai taip pat turtingi geležies, kitų naudingų makro bei mikroelementų, tarp kurių verta paminėti cinką, manganą, seleną, jodą, fluorą ir fosforą. Šiame produkte taip pat nemažai vitaminų (B grupės vitaminų, taip pat A, Е, РР)
  • Lapeliai – pailgai ovalūs
  • Žiedai – balti, smulkūs, po 2-3 žiedyne
  • Augalai – vidutinio aukščio
  • Mėgsta derlingas dirvas
  • Juos lengva auginti
  • Puikūs tarpiniai augalai
  • Geriausi priešsėliai – žieminiai, kaupiamieji augalai
  • Sėti tuo pačiu metu kaip ir vasarinius javus
  • Nuimti derlių galima tiesioginiu arba dvifaziu būdu
  • Geros kulinarinės savybės

Esant kitokioms augimo sąlygoms, nei buvo šių tyrimų metu, veislės parametrai gali skirtis nuo čia nurodytų


Rekomenduojama sėjos norma: priklauso nuo veislės, sėklų stambumo, auginimo būdo (apie 100-120 sėklų/m², arba 120-150 kg/ha)

Rekomenduojama sėjos norma žaliai trąšai: 120-150 kg/ha